Mutfaktaki Yerleşim Planı

mutfaktaki-yerlesim-plani

Öncelikle bütün duvarları dolap olarak değerlendirebilirsiniz. Ama bunun birinci çıkış noktası mekana tam ortadan girebilmek. Böylece tüm etrafını dolap olarak veya ihtiyacınıza göre değerlendirebileceğiniz bir imkan sağlamış olacaksınız. Kapınız biraz solda biraz da sağda da olabilir. Ama mutlaka ortada olmalı. Pencereniz nerede bir düşünün. Pencerenizin altına hemen evyeyi koyun. Olmazsa olmazlarda sağ tarafta bulaşık makineniz. Mümkünse mekan içerisinde bir üçgen oluşturup bu üçgenin noktalarından birine evyeyi koyacaksınız. Diğer üçgenin bir tarafına buzdolabı, diğer tarafına ise ocak ve fırını koyacaksınız. Böylece mekan içerisindeki yürüyüş alanınız da daralmış olacak. Şöyle düşündüğünüz zaman en çok hareket alanınıza bakın. Hatta yere baktığınızda nerelere daha çok aşınmış? Evyeniz, buzdolabı ve fırın. Bu üçlü çok önemli.

Mutfağınız ufak ve böylece salonla birleştirip mekanı daha geniş hissetmek istiyorsunuz. O zaman ön tarafına bir iki tane bar taburesi koyduktan sonra mekanı daha geniş hissedebileceksiniz.

Mutfağınızda çalışmaya başladınız. Evyenin hemen önünde bulaşıkları yıkıyorsunuz. Kirlileri bulaşık makinesine koyacaksınız. Ama kapağı açamıyorsunuz. Ya üstünüze ya da yemek masasına açılıyor. Burada bir hata var demek ki. Bu projeyi detaylandırmadan önce yaşarmışçasına projeyi hayalinizde canlandıracaksınız. O zaman bulaşık makinesi, buzdolabı kapağının açılmasına, nereye denk geldiğine, sağdan mı yoksa soldan mı açılmalı diye düşüneceksiniz. Soldan açıldığında ileride buzdolabı kirlendiğinde rahatlıkla içindeki rafları çıkarabilirim diye düşünüp etrafındaki dolapları ona göre dizayn etmelisiniz.

Dar Mutfaklarda Nasıl Bir Yerleşim Planı Uygulanmalı?

Mutfağınız çok ufak, dar, ışık almıyor, nereyi nereye koyacağınızı bilmiyorsunuz. Buzdolabını nereye koyacağım diye düşünüyorsunuz.

Olmazsa olmazlarımız: Buzdolabı, fırın, ocak, davlumbaz, evye, bulaşık makinesi, belki çöp öğütücü, belki de televizyon. Bununla beraber elektrikli yemek yapmak için, tost makinesi dediğimiz bu tür elektrikli aletleri koyacağımız bir dolap. Bunları listeledikten sonra minimum hareket alanınızı düşünün. O alanı da bıraktıktan sonra kendinize hemen dolap kapaklarınızı açtığınız zamanki o mesafeyi ayırın. Bunları birer oyuncakmış gibi ufak maketlerini yapıp sadece elle çizdiğiniz bir kroki üzerinde yerleştirin.

Mimara danışmadan da olmaz. Siz projeyi konumlandırdıktan ve ihtiyaçlarınızı belirledikten sonra ya hazır bir mutfak firmasına veya bir mimara gidin. Mimarın deneyimi ve sizin yaşam tecrübeniz birleştiğinizde muhteşem sonuçlar elde edeceksiniz.

kaynak:nasilolmali

Yorum Yap

Yorumlar