Banyodaki Kötü Koku Neden Olur, Nasıl Giderilir?

banyodaki-kotu-koku-neden-olur-nasil-giderilir

Pırıl pırıl evinizin tüm havasını kaçıracak, oldukça belalı sorunlardan biri de banyodaki kötü kokulardır. Nereden geldiği anlaşılmayan, görünürde hiçbir neden bulamadığınız bu kötü kokuları gidermek için klozete zeytin yağı dökmek, giderleri kum torbasıyla kapatmak ya da banyoda tütsüler yakmak işe yaramayabilir. Banyoda kötü kokunun neden kaynaklandığını bulmak, kesin çözüme ulaşmak için atlanmaması gereken bir adımdır.


Pis Su Giderlerinde / Borularda Tıkanıklıklar

Lavabo, klozet, küvet benzeri atık su giderlerinin tıkalı olması ve pis suların gerektiği gibi tahliye edilememesi, borularda biriken her türlü atık vb pisliğin banyo geneline kötü koku yaymasına neden olur. Kötü koku dışında banyo yaparken ya da lavaboda yüzünüzü yıkarken suyun yeterince hızlı gitmediğini veya su teknesinde biriktiğini fark ediyorsanız, yine bir tıkanıklığın söz konusu olduğunu anlayabilirsiniz.

Giderler niye tıkanır? Pis su giderlerine tuvalet kağıdı, kağıt havlu veya diğer yabancı cisimlerin atılması, saç, deri gibi vücut kalıntılarının boruda birikmesi, yağ veya yağlı atıkların sık sık gidere dökülmesi, gider borularının eğimli olmaması, daire veya tüm apartmandaki tesisat yapısı veya hataları vb nedenler banyoda tıkanmaya neden olan faktörler arasındadır.

Banyolarda En Çok Rastlanan Diğer Kötü Koku Nedenleri ve Önlemler

  •     Apartmanda dairelerin atık su borularından çatı üzerine kadar çıkan bir havalandırma borusu olmalıdır. Bu havalandırma uzantısı yoksa, uzantı kısaysa ya da tıkanmışsa kötü kokular banyoya dolacaktır.
  •     Klozetin gidere bağlandığı yerde boşluk olmamalıdır.
  •     Çamaşır makinesinin çıkışında boşluk olmamalı, çıkıştaki boşluklar silikonla kapatılmalıdır.
  •     Banyo tesisatında gider hatları düz değil, eğimli olmalıdır.
  •     Banyo tesisatında borularda çatlak ya da boruların birleşim yerlerinde boşluk olmamalı, borular sızıntı yapmamalıdır.
  •     Alaturka tuvaletlerde kokunun içeri sızmasını önlemek için hela taşı ile atık su bağlantısı standart lastik contalı sifonlarla (ES) yapılmalıdır.
  •     Apartmanın havalandırma boşluğundaki çöp, atık benzeri pislikler havalandırmadan banyoya kötü kokuların girmesine neden olabilir.
  •     Bina rögarı hava almalıdır.
  •     Lağım borularında kaçak olmamalıdır.

Çözüm 1: Banyodaki tıkanıklıklarda başvurulan en geleneksel araçlardan biri olan lavabo pompasını küçümsemeyin. Lavabo pompasının ortaya çıkardığı basınç ve vakum etkisinin, henüz ilerlememiş bir tıkanıklığı gidermesi gayet mümkün. Klozetlerde ise gider veya kanal açma sustası denilen, tıkanıklık açma tellerini deneyebilirsiniz. 

Çözüm 2: Marketlerde satılan tıkanıklık açıcı (lavabo açıcı, banyo açıcı diye bildiğimiz)  kimyasal çözeltiler, tıkanıklık sorunu eğer fazla ilerlememişse, tıkalı boruyu açmakta işinize yarayabilir. Hemen giderden aşağı boca etmeden önce bu ürünlerin üzerindeki kullanma talimatlarını dikkate okuyun ve malzemeyi belirtildiği şekilde kullanın. Yanlış ya da gerektiğinden fazla kimyasal ürün kullanımı tesisata kalıcı şekilde zarar verebilir. Ayrıca bu ürünleri solumamaya özen gösterin.

Çözüm 3: Tesisatta bir sorun olması fikri çoğumuzun korkulu rüyasıdır çünkü banyonun kırılıp dökülmesi gibi bir olasılık ortaya çıkar. Oysa son yıllarda, banyodaki tıkanıklığın nereden kaynaklandığını bulmak için kamera sistemi kullanan tesisat firmalarının sayısı epey artmış durumda. Bu çeşitli görüntüleme cihazları ve robot teknolojisi sayesinde fayans kırmadan, boruları delmeden tıkanıklığın yeri, ne aşamada olduğu ve neden kaynaklandığı gibi sorular, banyo hiç kirletilmeden cevaplanıyor. Size yakın tesisat firmaları ile irtibata geçebilir, İnternet üzerinden kameralı tesisat çözümleri sunan firmalarla iletişime geçebilirsiniz.
 

Yorum Yap

Yorumlar