Sarmaşık Deve Tabanı

sarmasik-deve-tabani

Ev bitkilerinin evin içindeki havayı temizleme-arındırma özellikleri olduğu 1989’den beri bilinmektedir. Nasa’da mühendis olarak çalışmış olan Bill Wolverton bitkilerin birçok kimyasal bileşimi emme (absorbe etme) özelliğini araştıran ilk kişi oldu. En yaygın olanlarından, yaklaşık 50 ev bitkisi, bu şekilde test edildi. Wolverton’un Bitkilerle arındırma (phyto-purification) ile ilgili araştırmaları tüm dünyaya yayıldı ve geliştirildi. Bu araştırmalar iç mekanlardaki hava kalitesi kavramının oturtulmasına da katkıda bulundu.
Bazı inşaat ve temizlik malzemelerinin bizi zehirlediği artık kanıtlanmıştır. Yapıştırıcılar, boyalar, sıkıştırılmış ahşaptan yapılma (sunta) mobilyalar, mürekkepler, temizlik malzemeleri, soba ya da sigara dumanları evlerimizin hava kalitesini olumsuz olarak etkilemekte. Tüm bu kaynaklardan, havaya insanların sağlığını tehdit eden uçucu kimyasal bileşimler yayılıyor ve baş ağrıları, kronik yorgunluk, alerjiler… gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Sakinleştirici renkleri sayesinde stresi azalttıkları gibi, bitkiler havayı nemlendirir, havayı kirleten maddeleri emer ve havaya yeniden oksijen bırakır. Öyleyse, siz de kendinizi bu iyilik perilerinin maharetlerinden yoksun bırakmayın !
Amonyak ve sigara dumanı hariç, kokusu ve rengi olmadığı için, havayı kirleten çoğu maddeyi açıkça saptayabilmek zordur…. Ama evinizin içinde bir tur atın, onlar ordadır…

Bonus : Sarmaşık Deve Tabanı
Her türk ailesinin salonunda mutlaka bulunan, her gözün aşina olduğu ama adını bilmediğimiz o bitki. Evet sarmaşık deve tabanı. Böyle basit görünümlü ve bir şekilde her eve girmiş bu bitkinin aslında bir hava temizleme uzmanı olduğunu biliyor muydunuz?
Hava temizleme konusunda en etkili deve tabanı cinsidir. Bu bitki formaldehit ve trikloretileni yok eder. Çok fazla ışığa ihtiyacı yoktur ve loş odalarda da yaşabilir. Çok aydınlık mekanlarda olduğu takdirde üzerine doğrudan güneşten gelmesini önlemek gerekir.

sarmasik-deve-tabani

Yorum Yap

Yorumlar