Zebra Perde Temizliği

zebra-perde-temizligi

Stor perde grubuna giren zebra perdeler, çizgili görünümlerinden ötürü bu ismi almışlardır. Mekanik bir sistemle çalışırlar. Hem gece hem de gündüz kullanılabilmelerinde dolayı evde ve iş yerlerinde sıklıkla tercih edilirler. Oldukça yaygın bir kullanım alanına sahip olan bu perdeler son dönemde oldukça popüler olmuştur.  Zebra perdeler, özel kumaşları sayesinde büyük oranda kir tutmaz ve açılıp kapanma hareketlerinden dolayı da toz birikmesine izin vermezler.

Zebra perde alındığında hemen sorulan ilk soru, bu tip bir perdenin temizliğinin nasıl yapılacağıdır. Unutulmamalıdır ki, bu perdeler genel olarak % 100 polyester iplikten üretilir. Yani bir tül perde ya da kumaş perde gibi temizlenmezler.  Üstelik zebra perdelerin kumaşlarının üzeri Apre ile kaplıdır. Bu kaplama sayesinde kumaşın hava ile teması kesilir ve o kendine özgü sert yapısına kavuşur.  Yine denilebilir ki, kullanılan mekanın ve sıklığın derecesine göre zebra perdeler oldukça dayanıklıdırlar.

Zebra perdeler öyle çok kolay kirlenen perdelerden değildir. Özellikle çözgü için kullanılan ipleri de toz emmeyen çeşit bir tür özel iplikten üretilmiştir. Yine de bir kirlenme durumuna karşı zebra perdenin temizliği zor değildir. 6 ayda yapılacak rutin ve basit bir temizlik işlemiyle rahatlıkla ilk günkü gibi muhafaza edilebilir. Yağ çözücü özellikte narin bir bulaşık detarjanı ve yumuşak bir sünger ile kolaylıkla yapılabilir. (Beyaz renkte zebra perdenin daha kolay kirlenebileceği unutulmamalıdır.)

 Evde zebra perde temizliği nasıl yapılır? 

  •     Zebra perde temizlenirken kumaşın katlanmaması ve kırışmaması sağlanmalıdır. Bu nedenle zebra perdenin büyüklüğü kadar temiz bir alan hazırlanmalıdır.
  •     Kullanılacak şampuan ve yumuşak sünger hazır hale getirilir.
  •     Bu sırada zebra perde yukarıda toplanır ve borusu ile birlikte yan kısımlardan çıkarılır.
  •     Çıkarılan zebra perde hazırlanan zemine konur ve çevirerek dikkatli bir çekilde açılır.
  •     Zebra perde süngerle perde kenarlarına paralel olacak şekilde silinir. Burada dikkat edilmesi gereken süngerin sulu olmamasıdır. Sünger iyice sıkılmalı, sadece nemli bir hale getirilmelidir. Yoksa kurutmak da başka bir sorun olur.
  •     Zebra perde temizleme işlemi bastırmadan, nazikçe yapılır. Aynı işlem arka yüz için de uygulanır. Son olarak yine kuru ve yumuşak bir havlu ile kurulanır.
  •     Zebra perde sonra yine borusuna rulolanır ve aynı şekilde yerine takılır. Açıldıktan sonra kurutma işlemi bu şekilde devam ettirilmelidir.

Yorum Yap

Yorumlar